Närhet mellan uppdragsgivare och byggarbetare ger större säkerhet

Det här med att bygga riktiga byggställningar är något som tydligen inte alla är noga med. Det fuskas allt oftare med säkerheten, trots att det är arbetarna som är den främsta tillgången i ett tjänsteföretag som alla byggföretag faktiskt är. Problemet med säkerheten brukar främst bli lidande ju längre sträckan är mellan uppdragsgivare och entreprenör, som i sin tur anlitar en underleverantör som i sin tur anlitar en underleverantör.

Ju fler led från uppdragsgivare desto mindre säkerhet

Detta märkliga system av uppdrag som går i flera led, leder till att den som i första hand antog uppdraget att få ett arbete utfört, inte längre tycker sig ha ansvaret för säkerheten för dem som i slutändan faktiskt uppför arbetet som uppdraget innebär, nämligen att renovera fasaden eller taket på en fastighet. Inte så sällan kommer den slutliga underleverantören från ett land på Balkan, där arbetarna inte har en susning om vilka rigorösa säkerhetsregler som ska skydda dem som arbetar högt upp i luften på osäkra höjder.

Detta säger lagen om säkra arbetsplatser

Lagen säger att den som vistas högre än 2 meter ovan marken, ska ha byggnadsställningar att arbeta från och ha på hjälm. Byggnadsställningarna ska säkerställa att arbetarna ska kunna forsla byggmaterial på ett säkert sätt, och ska kunna nå de olika nivåerna på huset de arbetar med på för dem säkert sätt.

Allt detta ställer krav på byggnadsställningarna. Dels bör de inte vara för tunga och otympliga att bygga, eller montera ned, dels måste de ju vara så pass säkra och stabila som det krävs av byggnadsställningar. Det får inte ta för lång tid att montera dem och inte heller att ta ner dem. De säkraste byggnadsställningar är enkla men byggda i ett stabilt material som ger maximal säkerhet.

Detta bör du kräva i och med byggställningarna

Det krävs att man kan få de slags byggställningar som ger maximalt skydd för det slags arbete som man ska utföra, vilket ställer krav på flexibilitet i byggställningarna. Det gäller att ha så många val som möjligt. Ibland behöver man bara en byggställning som kräver ett plan som man kan höja och sänka, vid till exempel en fasadrenovering. Någon annan gång måste man ha en hiss på byggställningen som hjälper till att frakta skrymmande material och tunga saker. Ska du själv upp längs fasad eller tak, kanske du enbart behöver en enkel ställning som är stabil och som du kan ställa ifrån dig målarburk och pensel på. Den är helt annorlunda och ställer helt andra krav än en som till exempel en BRF behöver om de renoverar balkonger.

Googla efter byggställningar i din ort

Bor du i Stockholm kan det vara mycket lönt att få tag i en ställning nära din bostad. Googla byggnadsställningar Stockholm, om det är i Stockholm du vill ha tag i byggställningar där, annars googlar du byggnadsställningar och skriver in din egen ort i sökfältet. Fråga alltid först efter offert och referenser. De flesta byggställningsföretag kommer ut och hjälper dig montera byggställningen, och den tjänsten är avdragsgill inom ROT-avdraget.

 

23 May 2018