Olika typer av bänkskivor

Vissa tycker att stenskivor är snyggast, medan andra föredrar en klassisk bänkskiva i rostfritt stål. Oavsett vilken man väljer, är det ett beslut som man kommer att få leva med ett bra tag. Att byta bänkskiva är inte särskilt billigt och helst inte något man gör alltför ofta. Dessutom kommer förmodligen mycket tid att spenderas arbetandes i köket på bänkskivan. Det är alltså inget beslut man vill förhasta.

Bänkskivor ser lite olika ut vad gäller deras egenskaper och pris, beroende på vilket material de är i. Till exempel är stenskivor i granit populärt då materialet har mycket god stryktålighet. Å andra sidan är klassiska diskbänkar i rostfritt stål populärt – troligtvis främst som en följd av det låga priset.

Stenskivor

Stenskivor i köket är en trend som varit på gång länge. De finns i flera olika material, där marmor och granit är två av de mest populära alternativen.

Marmor

Särskilt populärt är det kanske ha att marmor, som de flesta anser är ett mycket vackert material. Skönheten kommer dock till ett pris. Marmor är överlag förhållandevis dyrt och är inte heller särskilt stryktåligt. Stenskivor av marmor kan enkelt repas om man slinter med kniven. Likaså är det mycket fuktabsorberade och fläckar från till exempel kaffe eller rödvin kan vara mycket svåra – ja, nästan omöjliga – att få bort utan att använda en stenhacka.

Granit

Ett annat vanligt material att se stenskivor i är granit. I motsats till marmor är granit mycket stryktåligt. Likaså tål det både värme och kyla riktigt bra. Du kan alltså plocka undan en stekhet panna från spisen och ställa den direkt på granitskivan utan att oroa dig.

Många gillar också utseendet hos granit. Det är klassiskt, elegant och matchar bra med de allra flesta typer av interiörer. En annan fördel med granit är att det har en god hållbarhet och mycket lång livstid.

En bänkskiva i trä

Det finns flera fördelar med att välja en bänkskiva av trä. Det är oftast inte särskilt dyrt (dyrare än rostfritt stål, billigare än stenskivor), samtidigt som det är hållbart. Dessutom ger det köket ett tidlöst utseende som sannolikt kommer att upplevas som snyggt i många, många år framöver.

Den största nackdelen med en bänkskiva av trä, är kanske att det krävs visst underhåll för att det ska åldras med värdighet och se snyggt ut. Likaså kan det vara känsligt för både fläckar och fukt.

Rostfritt stål

Bänkskivor i rostfritt stål är ett av de billigaste alternativen och passar i princip i alla kök. Oavsett hur interiören i ditt kök ser ut i övrigt, är det sannolikt att en bänkskiva i rostfritt stål gifter sig med helheten. Dessutom finns det inte lika stora skäl till oro om det blir en repa eller två (i jämförelse med till exempel stenskivor av marmor).

Just repor kan det bli ganska lätt på dessa typer av skivor. Råkar du ställa en het kastrull på den finns dessutom risken att det blir bucklor i bänken. I övrigt är en bänkskiva av rostfritt stål ett billigt all-round alternativ som nästan alla kan använda sig av.  

24 May 2017