Populärt bygga stora altaner

De senaste modellerna på altaner har växt sig allt större. Vissa arkitekter har blickat österut för formen av deras ritade altaner, och har tittat på hur japanerna bygger sina altaner. Det är inte helt ovanligt att japanerna bygger sina altaner runt hela huset. De kanske inte är så breda, men de sträcker sig runt hela huset i gengäld. Detta gör man därför att man ska kunna få skugga under olika tider under heta sommardagar. Japaner ogillar starkt det varma och heta solen, och vill sitta utomhus bara för att få svalka under heta sommardagar, i motsats till oss nordbor som gör allt för att få sol på vår vår vita hud.

Bygga altan med staket

Vad för slags altan funderar du på att bygga? Vill du ha en högre altan? Då bör du i så fall bygga altanen med staket kring altanen. Det ger altanen om ombonad känsla. Då kan du måla staketet vitt och olja in resten av altanen i en mörkare nyans, som gör sig fin mot det vita staketet. I synnerhet är ett staket kring altanen om du bygger altanen högre än 1 meter ovan markytan.

Välja material till altanen

När du väl har bestämt dig för om altanen ska ha staket eller ej och i vilken färg som du önskar ha staketet i är det sedan viktigt att bestämma vilket material som du vill bygga altanen i. Vill du bygga med sten, trä eller hur önskar du dig din altan? De flesta väljer en trädäckad altan. Det är vad vi har vant oss vid. Men en altan kan du egentligen bygga i vilket material som helst, i betong, sten eller i valfritt material.

Måla eller olja in?

Om du sedan har valt en altan i trä, bör du sedan bestämma om du ska måla altanen eller om du endast vill olja eller betsa den. Om du väljer att olja in altanen, kan du alltid lägga in ett pigment i oljan så att du slipper få en så mörk altan. Med något pjust pigment i oljan kan du få valrfri nyans på oljan. Måla en planka först, så du ser hur nyansen på oljan med pigment ter sig i dagsljus. 

Välj hantverkare för din altan i Stockholm

När du har bestämt dig för de olika alternativen bör du sedan bestämma dig för om du ska bygga altanen själv, eller om du ska anlita hantverkare som kommer och gör den åt dig. Välj helst hantverkare som är erfarna och som har gott renommé av sig att bygga altaner. Läs mer här.

5 Feb 2019