Råd för en lyckad renovering av badrummet

En badrumsrenovering är ett omfattande projekt som innefattar många moment. Här följer våra bästa råd för en lyckad renovering av badrummet. 

Räkna på en rimlig budget 

För att lyckas med sin renovering av badrummet behöver man givetvis veta hur mycket pengar man har att röra sig med. Ett bra första steg är alltså att sätta en tydlig och framförallt rimlig budget. Här är det viktigt att räkna med alltifrån skruvar till inredning för att den ska hålla hela vägen till det färdiga resultatet. 

Ett bra tips är att räkna lite högre för att få svängrum om det skulle dyka upp några oväntade kostnader under arbetets gång, vilket det faktiskt ofta gör under just en badrumsrenovering. Det är heller inte helt ovanligt att man missar att räkna med några små saker så ta hellre i för mycket än för lite och se till att det finns en buffert att ta av när det behövs. 

Planera noggrant 

Budgeten är en otroligt viktig del men för en lyckad renovering krävs betydligt mer planering än så. När man planerar sin badrumsrenovering ska man först fundera över vilka behov man har, för att sedan skissa, rita och fatta sina olika beslut utefter det. Redan i planeringsstadiet är det dessutom viktigt att fundera över placering av olika våtzoner samt eluttag, belysning och andra saker som sätts på plats i ett relativt tidigt skede av renoveringen. 

Andra saker att fundera kring och planera för är vilket typ av ytskikt man ska använda sig av. Ska det vara kakel, våtrumstapet eller något annat? Ska det ligga klinkers eller en matta på golvet och planerar du att sätta in golvvärme? Varje litet moment kräver sin egen dos av planering och det är viktigt att rita upp och skriva ner allt så att man inte missar något.

Anlita rätt hantverkare

Även om man väljer att genomföra mycket av sin renovering av badrummet på egen hand kommer man behöva anlita hantverkare till vissa moment. Behöver vattenledningar och rör dras om behöver man till exempel anlita en rörmokare för att detta ska blir korrekt utfört och för att försäkringar ska gälla i framtiden. För samtliga elarbeten i ett våtrum behövs en elektriker och i det här fallet spelar det ingen roll om det gäller eldragningar eller bara inkoppling av ett eluttag – allt måste utföras av en behörig hantverkare. 

Fundera över vilka hantverkare du kommer behöva anlita och kontakta dom i god tid i förväg. Det kan vara långa väntetider och för att renoveringen ska flyta på enligt plan är det lika bra att boka in dessa med en gång. 

En lyckad renovering av badrummet kräver tid, pengar, planering och tålamod. Det är inget som sker över en natt och man behöver vara noggrann med alla delar för att slutresultatet ska bli både bra och hållbart. 

7 Nov 2019