Har du egen snickerifirma?

Funderar du på att starta eget företag? Eller du kanske redan har tagit steget och startat? Det bästa är ju att starta ett eget företag medan man arbetar och har ett arbete. Har du det, innebär det att du försörjer dig på annat sätt medan du startar ditt egna företag vid sidan om. Då kan du köpa in de verktyg och kontorsmaterial som du behöver för ditt egna företag. Om du inte har ett arbete vid sidan av, kan du få ett Starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det innebär att du får samma summa varje månad, som du hade fått som A-kassa. Det kan du få i högst ett år. Annars får du se till att bli försörjd på annat sätt under din start-up fas.

Ha eget företag gör att du får hela vinsten

Det är många snickare som väljer att vara sina egna. Gör de det, får de möjlighet att behålla pengarna de får in på sina uppdrag, istället för att arbetsgivaren tar lejonparten av det arbete som man utför. Men som egen företagare är du tvungen att betala skatt, på ditt arbete OCH dina egna arbetsgivaravgifter. Men all vinst behåller du, och du betalar skatt enbart på vinsten. Momsen betalar du heller inte i Sverige. Är du egen företagare, är alla pengar dina. Startar du ett aktiebolag, så är bolaget en egen juridisk person. Då betalar du lön till dig själv via ditt aktiebolag. Skulle du förlora jobb, och gå i konkurs, är det aktiebolaget som gör det, inte du. Fördelarna är många med att starta ett aktiebolag.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Som snickare är det lättare att få kunder eftersom de kan dra av kostnaderna för din lön. Så mycket som 50 procent av arbetskostnaderna inklusive momsen är avdragbart då husägarna deklarerar skatt. Då debiterar du kunden endast halva kostnaden och begär sedan resten av Skatteverket. När du är i start-up fasen gäller det att marknadsföra dig och knyta kontakter i branschen. Var noggrann i alla kontakter med kunden. Det är mycket viktigt för dig att dina kunder blir nöjda. Var noggrann och skriv avtal om vad som ska gälla i arbetet som du utför åt dem. Nöjda kunder rekommenderar till sina vänner och bekanta, någon som de är nöjda med, och det ska ju vara du, eller hur? När du samlar på dig byggmaterial, kommer du att behöva en plats för att förvara allt byggmaterial? Varför inte hyra en lagerhall?

28 Dec 2017