Så enkelt pressar du priset hos målaren

Är det dyrt att anlita en målare? Allt beror på hur mycket tid du lägger ner och jämför priser och letar efter bästa erbjudande. Det kan vara dyrt – eller billigt. Här följer några enkla tips för hur du snabbt får ner priset hos målaren.

Jämför flera offerter

Det allra viktigaste är att du jämföra ett stort antal offerter. Det kan tyckas vara bekvämt att bara kontakta två-tre målare för att få prisuppgift men ta dig tid och be om offert från flera målare. Bor du i Stockholm eller annan storstad hittar du med lätthet över 10 målare som gärna ger offert på arbetet. Bor du på en mindre ort så kan antalet målare att kontakta vara färre. Men är det ett större arbete kan du med fördel även kontakta företag i närliggande större städer.

Mer jobb – lägre pris

När en målare räknar ut ett pris räknar de med tiden det tar att måla, material samt övrig tid som läggs på projektet. Med övrig tid menas exempelvis fakturering, transport och kontakt med kunden. Ju större projekt som ska genomföras desto lägre pris kan därför erbjudas per kvadratmeter målning. Det är helt enkelt mer lönsamt att få ett större jobb på 20 000 kr än tio små på 2 000 kr vardera.

Se över ditt behov av målning och hör med grannar om ni kan gå ihop och skapa ett större projekt. Det finns exempel från Stockholm där hela bostadsrättsföreningar gått ihop och skapat mycket stora projekt som de sedan tagit in offerter på. Därmed har priset kunnat pressats rejält per medlem som fått målning utförd.

Skilj på spetskompetens och allmän målning

Det finns målare med spetskompetens som framförallt tar åt sig mer avancerade arbeten. Dessa tar i regel en högre timkostnad. Har du sådant arbete som måste utföras behöver du anlita en sådan målare. Men samtidigt har du troligtvis även annan målning som behöver ske. Det är enkelt att låta specialisten genomföra alla arbeten. Men tänk då på att du betalar ett onödigt högt pris för de arbeten som är enkla och där betydligt billigare målare skulle kunna anlitas.

Var ute i god tid

Nästan varje sommar går det läsa i media om ”bristen på hantverkare”. Detta inte minst i Stockholm. Men det är egentligen inte brist utan det handlar om att de allra flesta vill ha arbetet utfört under ett par få månader på året. Mellan maj och augusti är trycket som allra störst och därmed kan de även ta ut ett högre pris under denna period. Måste du ha målning under denna tid så boka in det lång tid i förväg. Det allra bästa är istället om du kan tänka dig få målningen utförd någon annan månad då målarna till och med kan ha arbetsbrist. De kan då ofta gå med på lägre pris för att fylla upp arbetsboken.

13 Jul 2017