Så håller du ytan grön på gräsmattan

Ser din gräsmatta mer ut som ett lerfält än ett prunkande grönt underlag? Skulle du vilja kunna gå eller köra på en viss stig utan att det påverkade gräsmattan? Då ska du kolla in gräsarmering!

Den en gång så tjocka och vackra gräsmattan består idag mest av massa leriga pölar efter hjulspår och trampande fötter. Känner du igen dig? Då har du säkert funderat på att lägga grus eller något annat underlag. För att du helt enkelt inte orkar ha bry med det längre. Det slutar ju ändå alltid med att gräset förstörs. Det är dock inte särskilt konstigt att det gör det. Om det finns gräs på en yta som du vill köra på, eller ställa din bil på, så kommer gräset att förstöras efter ett tag. Det gör det på grund av fordonets tyngd och den regelbundna slitningen. Samma gäller för dig som har stora djur. Hästar och allt vad det innebär med skottkärror, traktorer och transporter sliter extra mycket på en grön och fin gräsmatta. Men det finns en lösning – den heter gräsarmering!

Vad är gräsarmering?

Många av oss känner igen namnet. Då tänker vi på de där betongklossarna som man ibland ser på parkeringar eller vid garage. Det är en form av gräsarmering – den vanligaste och mest använda. Betongplattorna gör sitt jobb och är helt klart effektiva, men idag finns det en annan form av gräsarmering i plast. Principen är densamma. Plasten läggs ut på gräsmattan och lämnar öppningar för gräset samtidigt som den skyddar för tunga objekt och slitningar. Dessutom är plasten som används gjord av polyetelen som är återvunnen. Vilket naturligtvis är jättebra ur miljösynpunkt.

Hur gör man?

För att montera en gräsarmering i betong krävs det mycket grävande och tunga lyft. Gräsarmering i plast lägger du helt enkelt bara ut på ytan som du vill skydda. Plasten fungerar ungefär som ett klickgolv vilket gör monteringen väldigt lätt och effektiv. Den är även lätt att kapa om du skulle behöva en mindre bit. Sen är det bara att börja använda ytan. Efter ett tag så sjunker plasten ner i marken och gräset växer upp. Till slut är ytan lika grön som den var innan. Genom att lägga ut en gräsarmering i plast kan du alltså både få fördelarna med en prunkande och grön gräsmatta samtidigt som ytan kan fortsätta vara funktionell för att passa till just dina behov.

27 Apr 2020