Så här håller du din altan snygg och fräsch

Är du trött på att få stickor i fötterna, eller trött på tiden det tar att snygga till altanen? Här hittar du värdefulla tips på hur du håller altanen snygg och fräsch. Varsågod, läs och lär!

För att din altan ska hålla sig snygg och fräsch behöver du ge den lite kärlek med jämna mellanrum. Kärlek i detta fallet innebär behandling, ibland så ofta som en gång om året, i form av olja. Innan du sätter igång att olja din altan bör du försäkra dig om att träet är helt och rent. Då håller behandlingen längre och det är mindre risk för alg-och mögelpåväxt. Och du, tänk på brandrisken när du oljar din altan. Om oljerester samlas under altanen eller i trasor kan intensiv värme få träet att självantända. Därför är det viktigt att undvika spill, och att alltid lägga trasor och penslar i vatten när du är klar.

Dags för en altanslipning?

Får du flisor under fötterna när du går på din altan? Eller känner du stickor och små sprickor? Då är det på tiden att ge altanen lite extra kärlek i form av en slipning. Ska du slipa altanen själv bör du använda skyddsmask. Att andas in trädamm kan nämligen vara skadligt. Är din altan byggd av tryckimpregnerat virke behöver den troligtvis inte behandlas lika ofta. Det kan dock vara bra att veta att även en ytbehandlad altan bleknar eller grånar med åren. Behandla den med olja för att ge den en djupare färg. Hitta mer information om slipning av altan på denna sida: https://www.slipaaltan.se/

15 Jan 2021