Så lång tid kan det ta renovera hela huset

Har du nyligen köpt ett hus, eller har ett hus som du tycker behöver renoveras? Då kan det vara en fördel att på ett ungefär ta reda på hur lång tid det kan ta att renovera huset. Det blir lättare då att beräkna kostnaderna för arbete och byggmaterial, framför allt för arbetskostnaden om man vet hur lång tid det kan ta innan allt är klart. Det varierar ju förstås och mycket beror ju på hur slitet de olika sakerna är på huset; som taket. Måste man byta ut alla tegelpannor? Eller bara någon enstaka? Hur gammal är källaren? Måste man dränera kring huset? Behöver man byta ut stammarna i huset? Och så vidare. Därför beräknar vi bara på ett ungefär, hur lång tid det kan ta att renovera ett hus.

renovering av fasad

Räkna med mellan 3-5 månader 

Grovt räknat, kan du räkna med att hela renoveringen kommer att ta mellan tre till fem månader, om vi tänker oss att du ska renovera allt från grunden, till fasad, och tak. Vi räknar även med att du ska dränera, och att du från början har allt bygglov som är nödvändigt för till exempel renovering av fasaden, och omläggning av taket. Vi räknar också med att du har allt byggmaterial som du behöver och inte behöver vänta på leverans av detta. När du planerar bör du tänka på följande:

1. Ett skydd av huset medan du arbetar med det. Du bör räkna med att det regnar, och har du då öppet taket, eller håller på med fasaden, vill du håll huset någorlunda torrt om du ska kunna fortsätta renovera det, trots störtregn och så vidare.

2. Beräkna ekonomin och sedan lägger du på ordentligt för oförutsedda händelser.

Tid att lägga om taket – mellan 3-4 veckor

Ska du lägga om taket bör du beräkna att det tar en knapp månad, förutsatt at hantverkarna kommer i tid och arbetar när de ska. Säg att du har cirka 120-130 kvadratmeter stort tak (vilket är vanlig storlek på en medelstor villa). Då tar nedmontering, plus lagning av någon takstol, plus taksättnignen cirka 3-4 veckor, förutsatt att det är två hantverkare som gör arbetet. Räkna med att man kan behöva laga både under- och yttertak.

Dränera kring husgrunden – 1-2 veckor

Är det mer än 25 år sedan någon dränerade huset, bör du göra det. Säg att du behärskar en grävskopa själv och kan hyra en traktor med grävskopa. Då tar bearbetningen av marken och att efteråt återställa marken cirka 1-2 veckor. När allt är uppgrävt, bör man lägga nya dräneringsrör. Lägg först ett dränerande lager, och isoleringsskivor mot själva husgrunden. Fyll sedan med grus och jordlager. Marken bör slutta snett från huset för att vattnet ska rinna bort från huset.

Byta fasad och tilläggsisolera – 2 veckor

När man ändå ska arbeta med fasaden, är det lika bra att passa på att byta underlagsskivor och isolera fasaden bättre. Har du ett 120-130 kvadratmeter stort hus tar det cirka 2 veckor innan allt är klart.

Måla om fasaden

Efter att fasaden har fått en ny panel, eller fått en ny fasad av något annat byggmaterial, brukar man måla om huset. Det behöver ju inte göras ifall man bygger fasaden med tegel eller skivor. Då är de redan färdig målade. Eller så kanske man vill måla om även teglet. Att måla om 120-130 kvadratmeter stort hus tar mellan 1-2 veckor.

Byta fönster – 4 timmar per fönster

Är det en professionell hantverkare som byter fönster, går det mycket snabbt. Har du alla fönster på plats, tar det cirka 4 timmar per fönster. Räknar man med ett heltidsjobb på 8 timmar per dag, blir det 2 fönster per dag. Säg att du har fyra fönster på varje husgavel, blir det 16 fönster gånger 4 dagar. Har du samma antal och har ett tvåvåningshus, tar det alltså drygt en vecka att byta ut alla fönster.

Renovera badrum – 2-3 veckor

Säg att du har ett litet badrum på 5 kvadratmeter yta. Då tar renoveringen cirka 2-3 veckor då räknar vi med en hel renovering, från ytskikt med keramik och byte av golvbrunn.

Renovera kök – 1-3 veckor

Här räknar vi med att du vill byta ut allt i köket; från golvet till kakla om väggarna. Planera först innan hantverkarna sätter igång. Det kan vara bra att tänka igenom hur du vill ha det nyrenoverade köket. Kanske du kommer på bättre funktioner genom att ändra på inredningen?

Anlita proffsen för jobbet

Alla dessa beräkningar grundar sig på att du anlitar professionella hantverkare. Vi har inte räknat med att du själv ska göra jobbet. Om du gör det själv och anlitar kanske en och annan hantverkare kan du själv påverka arbetstakten. Kanske kan du få fler som arbetar både inomhus och utomhus samtidigt. Särskilt i Stockholm är det lätt att få tag i professionella hantverkare. I Stockholm finns det minst 5.000 byggföretag, om inte ännu fler, kanske 6.000 byggfirmor att välja mellan. Alla är ju inte inriktade på just det du kanske föredrar, men hur i all världen ska man kunna välja rätt i denna djungel av byggfirmor. Här rekommenderar vi att du väljer ut dem systematiskt. Googla byggfirma Stockholm, be sedan några av dem du får upp på nätet om offert och referenser. Jämför dem sedan mot varandra.

14 May 2018