Sätt känslan med ett slipat betonggolv

Det finns många olika sorters golv. Man hör ofta om varianter i trä, såsom parkett, eller varianter av plast, som vinyl. Man läser inte lika ofta om betonggolv, men här kommer lite fakta om det.

Golv kan verkligen göra allt för känslan i ens hem, såväl som i vilken lokal som helst. Det sätter tonen i hela rummet. Både material och färg på golvet bidrar till vilken känsla som förmedlas. Trä är ett av de vanligaste materialen och kan ju även förekomma i en hel del olika färgnyanser. Ännu fler kulörer och nyanser går det att välja bland när det kommer till golv i plast, även kända under namnet vinylgolv. Linoleumgolv är tillverkat av naturmaterial med hjälp av en kemisk-teknisk process. Som man hör på namnet är både lin och olja delaktiga i framställningen, men även bland annat sågspån. Golvtillverkare och golvläggare har olika favoriter. Köparnas favorit går också i vågor. Precis som med så mycket annat i samhället så går det trender även i golvvärlden.

För den industriella känslan

Ett golv som stigit ordentligt på trendskalan det senaste är betonggolv. Det har ju länge varit vanligt i olika slags lager- och industrilokaler, vilket är inte så konstigt. Dessa typer av lokaler utsätts ofta för en hög belastning och kräver därmed ett slitstarkt golv. Slitstarkt är just vad betong är. Men, nu på senaste tid har betonggolvet även blivit poppis i bostäder. Många suktar efter den där industrikänslan som är så het i inredningsmagasinen. Men kan man verkligen ha ett golv i ren betong hemma? Ja, det kan man faktiskt, men det kan vara bra att behandla golvet först, bland annat genom att slipa det. Även i industrilokaler slipar man betonggolven för att de ska vara fräscha.

Att slipa ett betonggolv

Att slipa ett betonggolv är svårt att göra själv eftersom man behöver speciella maskiner och verktyg. Därför är det bäst att ta in hjälp. Då blir ju resultatet riktigt bra och sådär snyggt och trendigt som man eftertraktar. Så hur går det då till när de behandlar golvet? Jo, först och främst måste golvet jämnas till. De slipar helt enkelt till ytan för att få bort ojämnheter. Sedan ska det behandlas. Dels går det att måla, men då tar man ju bort den där betongkänslan man gärna ville ha. För att materialet fortfarande ska synas kan man istället vaxa eller polera golvet. Vips så har man ett riktigt trendigt golv!

16 Oct 2020