Se upp för mossa på tak

Mossa på tak är vanligt och en naturlig följd av påfrestningar från väder och vind. Genom att ta bort den regelbundet, minskar du risken för fukt och skador i konstruktionen på ditt tak.

De flesta tak drabbas av påväxt från mossa och annat grönt förr eller senare, även om vissa material är mer mottagliga än andra. Var huset ligger spelar också roll, då en fuktig och vindpinad miljö ofta ger ökad risk för att taket ska få sig en grön matta. Mossa på tak kan tyckas vara ett ganska litet och harmlöst problem. Men vad många inte vet är att olika typer av påväxt på taket, innebär sämre avrinning av snö, is och regnvatten - och därmed bättre möjligheter för fukt att ansamlas och så småningom tränga ned i undertak och övrig konstruktion. Lyckligtvis finns det effektiva behandlingar för att bli av med den oönskade växtligheten, som du antingen kan göra själv eller - för bästa resultat - med hjälp av ett proffs.

Rengöring och ytbehandling av taket

För att bli kvitt mossan och eventuell övrig påväxt, gäller det i första hand att grundligt rengöra och tvätta taket. Väljer du att anlita en professionell firma gör de först en inventering av hur mycket växtlighet som finns på taket, och hur omfattande behandling som krävs. Efter rengöringen bör nämligen taket behandlas med särskilda ytskiktsmedel. Detta för att undvika att mossan hittar tillbaka och på nytt ger dig huvudbry. Idag finns det utmärkta miljövänliga behandlingar, som är snälla mot såväl människor som natur - utan att för den sakens skull tumma minsta lilla på kvalitet, resultat eller effektivitet.

Ta hand om ditt tak

En vanlig missuppfattning kring mossväxt på tak, är att det ser ut som mossan man ser i skogen - d.v.s. stora, gröna sjok som är lätta att upptäcka. Och det är förvisso delvis rätt, för det kan se ut så om det hunnit gå riktigt långt. Men allra vanligast är att det rör sig om små beläggningar, som inte alls är särskilt lätta att vare sig se på avstånd eller få bort. Just därför är det så viktigt att man regelbundet inspekterar sitt tak både invändigt och utvändigt. Då har man bättre chans att upptäcka begynnande tecken på ovälkommen växtlighet och fukt. Känner man sig inte bekväm med att balansera högt där uppe på taknocken, står förstås en takfirma gärna till tjänst och hjälper till.

29 Mar 2020