Slipa golv på egen hand?

Är det en bra idé att slipa golv? Ja, definitivt! Är det en bra idé att slipa golv på egen hand? Inte fullt lika bra. Att slipa golv är en lösning som har extremt många fördelar om man jämför med alternativet som ligger i att lägga ett nytt golv. Dels så är det betydligt billigare och dels så blir också resultatet ofta bättre.

Äldre trägolv har en patina som nya golv kräver år för att tillskansa sig; trä är ett levande material och allt som krävs för att ta fram skönheten är att slipa bort det översta lagret.

Att slipa ett golv på egen hand är däremot något som man bör fundera både en- och två gånger kring. Man bör alltid överväga professionell hjälp och ta kostnaden för att låta ett företag sköta arbetet. Vi ger några argument som styrka till detta påstående:

  • Det är tidskrävande: Att slipa ett golv kräver planering och kunskap. Du får vara beredd på att avsätta minst en helg för att få ett golv i dte skikc du hoppas på att få - detta inkluderar även ytbehandling. Du ska även bära undan möbler, du ska ordna med slipmaskin, du ska bära den och du ska förbereda rummets vars golv ska slipas. Det tar tid!
  • Det är svårt. Att slipa ett golv må låta som en enkel match på förhand. Få tänker emellertid på att maskinerna som används är tunga - upp till 80 kilo - och svåra att manövrera. Det är inte som att dra en liten vagn framför sig. En slipmaskin vibrerar kraftigt, den lever om, den hoppar och den kräver vana för att köra. Har du den vanan? Troligen inte. Dessutom så ska du kunna klara av att hantera slipmaskiner för hörn och kanter också. Vår poäng: det blir lätt fel. Det är inte ovanligt att man slipar för mycket, att ytan blir ojämn och att man slutligen står där bortom all räddning. Ett golv kan bara slipas X antal gånger. Har du råd att chansa?

Undersök vilka företag som kan slipa golv

Den professionella hjälpen är definitivt att föredra, men även då bör man vara beredd på att göra ett litet initialt arbete för att säkerställa kvalitet. Alla företag inom golvslipning håller inte den klass man kan kräva. Det finns således en viss risk i att man hamnar i en situation där man blir missnöjd med jobbet. Rådet här är att kontakta så många företag som möjligt, ta in offerter och jämföra dessa.

Det andra steget är att se över vilka företag som håller sig med en modern maskinpark. Varför? Jo, för att det kommer att ge dig en betydligt enklare resa. Dagens moderna slipmaskiner samlar upp allt damm direkt. Det innebär att du slipper hålla på med att täcka för alla dörrar, alla skåp och alla springor i ditt hus - du kan stänga dörren till rummet där golvet ska slipas; mer än så krävs inte. Äldre slipmaskiner sprider fint slipdamm överallt och det ger dig problem. Välj ett företag som erbjuder en dammfri slipning.

Referenser och F-skatt

Det tredje steget för att hitta rätt företag är att gå till tidigare kunder. Hur har de upplevt servicen och kvaliteten på jobbet - finns det något att anmärka på eller har saker och ting flutit på enligt protokoll? Referenser är en extremt viktig punkt att titta närmare på. Saknas sådana så skulle vi rekommendera dig att välja ett annat företag. Där finns en uppenbar risk för missnöje.

Se även över att det finns garantier och att företaget har F-skatt. Det senare är ett måste om du tänkt dig att använda Rot-avdraget - vilket du naturligtvis bör överväga om möjligheten finns. Den ger dig en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden. Att slipa golv - genom ett professionellt företag - blir alltså inte alls så dyrt om man använder Rot. Kolla detta innan! Om du går i tankar om att slipa golvet så tipsar vi denna hemsida: https://www.slipagolvstockholm.se/

17 May 2020