Stålkonstruktioner ett överlägset val i Göteborg

En stad som Göteborg expanderar ständigt. När det ska byggas nytt är alltid materialet av stål att föredra. Det finns många historiska exempel på stålkonstruktioners överlägsenhet.

Världens kanske mest kända stålkonstruktion finns inte i Göteborg. Den finns i Paris och stavas Eiffeltornet. Över 10 100 ton väger denna mäktiga stålbyggnad. Två andra av världens mest kända stålkonstruktioner återfinns inte heller i Göteborg, men de återfinns å andra sidan inte någon annanstans heller. Inte längre. Det handlar nämligen om World Trade Center, tvillingtornen, som rasade efter terrorattackerna den 11 september 2001. Men om det inte vore för att två flygplan hade flugit in i tornen hade de med all sannolikhet stått kvar än idag.

Om de inte utsatts för någon annan attack vill säga. Både Eiffeltornet och World Trade Center får trots allt föregå med gott exempel på varför det är en bra idé att bygga med stål även i en stad som Göteborg.

Stålkonstruktioner håller över tid

Eiffeltornet har stått på samma plats i Paris sedan 1889. Det är många år det. Tornet har stått emot bränder, väder, vind och miljoner besökare genom alla år. Göteborg kan dra viktiga lärdomar om det när det nu ska byggas nya hus och byggnader i staden. Det verkar som att det inte finns något bättre material än stål att bygga i. Stålkonstruktioner tycks vara överlägset. Åtminstone fram till dess att man flyger in två kommersiella passagerarplan av märket Boeing i byggnaderna. Men det händer säkert inte i Göteborg. Läs mer om stålkonstruktioner på denna sida: stålkonstruktionergöteborg.se/

24 Sep 2021