Stålkonstruktioner – rasar inte i första taget

Stålkonstruktioner är rejäla och robusta konstruktioner. Det finns en anledning till att man använder sig av stål. Nämligen att det står pall för både yttre och externa påfrestningar.

Stålkonstruktioner är minst sagt rejäla konstruktioner. Det måste vara därför som “Superman” översattes till “Stålmannen” i Sverige. Stål är ett oerhört kraftigt material och det lätt att förstå varför man använder det i byggnadskonstruktioner. Och varför man valde att inspireras av materialet för att namnge en superhjälte. Om du går omkring på stan kan du vara säker på att du är omgiven av väldigt många stålkonstruktioner. Några av de mest berömda stålkonstruktionerna i världen finns emellertid inte kvar. Tvillingtornen World Trade Center på Manhattan i New York. Två stålkonstruktioner som skulle stå pall för det mesta tack vare hur de var konstruerade. Men två flygplan och ett gäng eldsvådor blev för mycket.

Stålkonstruktioner är bättre än andra alternativ

Som tur är så är det ganska ovanligt att flygplan kraschar in i byggnader. Oavsett om de är konstruerade av stål eller inte. Visst ska man ta höjd för olyckor av olika sorter när man bygger, men det är svårt att föreställa sig att kommersiella flygplan kraschar in i huset. Men om det nu ändå händer är troligtvis stålkonstruktioner bland det bästa du kan använda. Du kan ju bara föreställa dig hur det hade sett ut om World Trade Center hade bestått av murbruk eller lera. Då hade det kanske räckt med ett leksaksplan för att fälla dem.

24 Feb 2022