Stockholms största byggnationer och ombyggnationer

Stockholm är Sveriges och en av Europas snabbast växande städer. Varje dag flyttar ett förhållandevis stort antal människor in till staden – och bygget behöver givetvis ske i en takt som motsvarar detta. Senaste tiden har stora ombyggnationer och byggnationer skett i Stockholm. Men vilka är egentligen de största?

Slussen

Slussen har länge kritiserats. Delvis är det en väl trafikerad knutpunkt för både bil- och kommunaltrafik, något som många anser att Slussen kan vara bättre på. Vidare ska ombyggnation även ske för att göra platsen tryggare. En betydlig förändring i omgivningarna runt omkring är att betydligt mer vatten kommer att synas, eftersom en kaj nu har tagits bort som en del i ombyggnationen. Förutom kajen har till exempel också gamla och slitna betongkonstruktioner och träpålar försvunnit. För nya kanaler ska nu upp till 8 meter djupa schakt grävas.

Bygget har pågått ett tag. Redan 2010 börja med att undersöka möjligheterna för hur den nya grundläggningen (”basen” för ombyggnationen) skulle kunna ske. Det här gjorde man då bland annat genom provpålningar runtomkring.

Tele2 Arena

Det var under 2007 som projektet började på riktigt. Planer för arenan hade funnits sedan tidigare, men det var nu som upphandlingen togs fram. Bakom ritbordet satt arkitekter som bland annat ritat Pekings Nationalstadion och varit med och utfört konstruktionsarbeten för Öresundsbron. Arenan har snabbt etablerat sig i fotbollsvärlden i och med att den är hemmaplan för både Djurgården och Hammarby.

Snabbfakta om arenan:

 • Har i likhet med Friends Arena, ett annat nybygge, skjutbart tak.
 • Har en kapacitet på 45 000 åskådare vid konserter. Totalt 30 000 sittplatser.
 • Ligger endast två kilometer från ovan nämnda ombyggnation i Slussen
 • Byggstart: 2010, under hösten. Första evenemanget hölls under sommaren 2013.
 • Har en takhöjd på ungefär 35 meter.

Mindre ombyggnationer och renoveringar i Stockholms olika delar

Det byggs i Stockholm som aldrig förr, och det sker konstant nya ombyggnationer såväl som nybyggnationer. Här ger vi exempel på några som har byggts om eller kommer att genomgå en ombyggnation i nära tid.

Norra/Västra Stockholm:

 • Fredhällsparken. Ska bland annat få ny planbelysning och en omklädningsbyggnad.
 • Grimsta IP. Ska få en ny byggnad för omklädning till ishallen samt ett nytt förråd.

Södra Stockholm:

 • Hagsätra IP. Ska få en ny Rollerderby-hall samt upprustning av omklädningsrum.
 • Högdalens Bollplan. Ny planbelysning och en 11-mannakonstgräsplan.

Centrala Stockholm:

 • Fredhällsparken. I Fredhällsparken ska en ny omklädningsbyggnad uppföras, ny planbelysning sättas in och en ny 11-mannaplan i konstgräs läggas. Därtill ska en yta för flera olika sporter läggas.
 • Östermalms IP. Östermalms IP ska få konstgräset på fotbollsplanen utbytt.
2 Nov 2017