Ta hand om byggavfallet med modifierade IBC-tankar

Innan du sätter igång med ett byggprojekt eller en renovering i din bostad måste du tänka på vad du ska göra med byggsoporna. När man till exempel river en vägg eller kanske ett helt kök, eller uppför en träkonstruktion av något slag, blir det en hel del skräp över som måste tas om hand och forslas till en återvinningscentral.

En vanlig lösning är att hyra en container och betala för att få den bortforslad. Detta är en bekväm men dock dyr lösning, och har du ett stort projekt på gång eller bygger om och renoverar ofta (läs: du har en stor fastighet i dåligt skick) kan det blir riktigt stora summor det handlar om. Då har vi en bättre lösning, som gör att du kan ta hand om avfallet själv: skaffa en eller två IBC-tankar att förvara byggsoporna i.

Vad är en IBC-tank?

En IBC-tank är en kvadratisk tank i PVC-plast, omgiven av ett galler i härdat stål. De används vanligtvis för att frakta farligt gods, men också till transporter av livsmedel både till sjöss och på land. Den vanligaste storleken är drygt en meter på varje sida och rymmer 1000 liter.

IBC-tanken är ett slutet kärl med endast ett tanklock på ovansidan och en tappkran på ena sidan ner mot botten av tanken. Dock blir den en utmärkt container om man sågar av de översta tio centimeterna och kan användas till allt från odling, sortering och förvaring. Det omgivande stålgallret gör tanken mycket tålig och robust, och IBC-tanken står även stadigt på en medföljande pall i trä eller plast, vilket gör den lätt att flytta över till en lastbil eller släpkärra med en pallyft och köra till närmaste återvinningscentral.

Gör avfallet mer lätthanterligt

För att få plats med byggsoporna krävs att de sönderdelas innan de läggs i tanken; längre plankor måste till exempel brytas eller sågas itu innan de får plats. Detta är dock enbart positivt, eftersom det gör soporna mindre och lättare, och därmed mer lätthanterliga. På plats vid återvinningscentralen kommer du fortare att kunna sortera upp och dumpa avfallet. Att tänka på här är också att blanda tunga och lätta material; även om tanken lätt lyfts med hjälp av en pallyft är det inte säkert att en släpkärra eller ens en lättare lastbil kan hantera tusen liter av exempelvis armeringsjärn eller blåbetong.

Slipp kostnaderna för hantering

Bor du i en fastighet där stora renoveringsbehov finns och du vet att du ofta kommer att ha behov av att ta hand om och forsla bort byggsopor, ska du investera en IBC-tank. Har du en släpkärra är det den perfekta lösningen och gör att du kommer att slippa stora kostnader för containerhyra och bortforsling. En begagnad IBC-tank fungerar utmärkt och behöver inte kosta mer än någon tusenlapp. Begagnade IBC-tankar säljs ofta rekonditionerade, dvs de har sanerats från eventuella farliga material som de använts för tidigare. När du inte använder IBC-tanken för byggsopor, kan den istället användas som regnvattensamlare eller för annan typ av återvinning, plast eller metall till exempel.

 

13 Apr 2018