Takmålning höjde värdet på huset

Huset var romantiskt rött med vita knutar och svart plåttak. Mäklaren blev lyrisk när han såg det men sa att med en takmålning skulle det stiga rejält i värde.

De hade lagt ner mycket energi på att tapetsera om och måla husets alla rum. Vedkaminen var svärtad och korgen fylld med björkved. Det luktade lavendel i huset och på köksbordet stod tulpaner. Fasaden var så nymålad att stegar och färgburkar fortfarande stod kvar vid grinden.

Det var ett fint hus men där fanns ett orostecken. Det svarta plåttaket var matt i färgen och det hade börjat växa mossa. Mäklaren skakade på huvudet och sa att huset förlorade i värde eftersom taket gav intryck av att vara dåligt. Om de investerade i takmålning skulle de få tillbaka utgiften när huset såldes.

Takmålning innebär att taket blir rent och får ny färg som skyddar mot rost

Tak behöver verkligen inte vara dåliga bara för att de ser slitna ut. Det viktiga med ett tak är att det inte släpper igenom vatten. När man utför takmålning rengör man taket och ser om något är dåligt. Skulle det finnas sprickor eller rost är det ett bra tillfälle att åtgärda även det.

Många tak blir som nya med takmålning och det ger ett skydd åt både plåt och betongpannor att få ett nytt lager färg och rostskyddsmedel. Tak ska hålla i många år och om man låter erfarna och kunniga takmålare utföra arbetet behöver man inte bekymra sig för sitt tak på åtminstone tio år.

1 Sep 2022