Takmålning i Stockholm: Viktigt för underhållet av yttertaket

Takmålning är en avgörande del av underhållet för plåttak och betongpannor. När färgen börjar flagna av på taket kan det utsättas för rostangrepp, vilket leder till kostsamma reparationer. Att måla om taket kan också hjälpa till att skydda det mot fukt och vatten, vilket minskar risken för fuktskador på undertaket.

Här följer några tips som kan hjälpa dig att få takmålningen att hålla längre.

Välj rätt färg

Att välja rätt färg är en viktig del av takmålningen. Färgen måste vara vattenavvisande och motståndskraftig mot UV-strålar. Ett plåttak kan målas med en oljebaserad färg medan betongpannor oftast målas med en akrylbaserad färg.

Förbereda taket

Innan du börjar måla måste du förbereda taket. Det innebär att tvätta taket noga för att ta bort smuts och alger som kan ha bildats på ytan. Om taket har rostiga fläckar kan det också vara nödvändigt att ta bort dem med en stålborste eller slipmaskin.

Använd rätt teknik

När du målar taket är det viktigt att använda rätt teknik. Använd en roller för att måla stora ytor och en pensel för att måla detaljer. Måla alltid med penseln i samma riktning för att undvika ränder på taket.

Ta hjälp av en proffsig firma

Takmålning är ett arbete som utförs på hög höjd och kan vara farligt att göra själv. Det är därför rekommenderat att anlita en firma som är specialiserade på takmålning i Stockholm. Som privatperson kan man använda sig av rotavdraget för att sänka kostnaderna.

Jämför offerter

Innan du bestämmer dig för en firma är det alltid bra att ta in offerter från flera olika företag. Detta hjälper dig att hitta det företaget som erbjuder den bästa servicen till det bästa priset. Vissa företag erbjuder också garanti på sin takmålning, vilket kan vara en extra försäkring för dig som kund.

20 May 2023