Tips för att pressa priserna när du anlitar en målare

Ska du måla om huset? Eller ett fönster kanske? I sådana fall är du nog beredd på att det kommer att kosta en del om du ska anlita en målare för att göra jobbet. Priserna upplevs dessutom ännu högre sedan rotavdraget sänktes från tidigare 50 procent ner till 30 procent.

Priserna som du får hos en målare idag är dock sällan huggna i sten. Ofta finns det många knep och tips man kan använda sig av för att pressa priserna en aning. Är du en duktig förhandlare kan du kanske få till en riktigt bra deal.

Begär in offerter från flera olika målare

Det här är ett mycket bra sätt att se till att du betalar ett marknadsmässigt pris. Bor du i en mindre ort känner du kanske redan till vilka målare som arbetar i området. I sådana fall är det helt enkelt bara att skicka en uppdragsbeskrivning till dessa och invänta offerterna. Bor du dock i till exempel Täby, kan du skicka ut offerter både till målare i Täby och lite närmre Stockholm. Det här gäller givetvis inte bara Täby, utan även andra förorter med närhet till större städer.

Matcha sedan offerterna mot varandra. Det är dock inte självklart att den som uppskattar billigast pris även är den firma som är det bästa valet. Se även över vad som ingår i dealen.

Undvik oväntade utgifter

Något som ofta gör att priset sticker iväg lite mer än man trodde, är att oförutsedda utgifter har dykt upp. Varför dessa dyker upp kan bero på många olika saker. Kanske är firman oseriös, eller kanske är det något på huset som har ställt till det. Oavsett skäl går detta att undvika med god planering.

Tänk noga över hur processen går till och vad som kommer att krävas. Titta även på vad som firman har med sig och vad du måste tillhandahålla själv. Att undvika oväntade utgifter genom god planering kostar inga pengar – utan kan snarare göra att du sparar pengar.

Om målaren däremot är oseriös är det kanske inte mycket du själv kan ha gjort för att undvika kostnaderna. Det som kan göras på förhand är att i den mån det är möjligt, förvissa sig om att det är seriös aktör man anlitar.

Var bor du i Sverige?

En målare brukar ta mellan 300 och 600 kronor i timmen ungefär (ink moms och innan rotavdrag).  De faktorer som avgör var i det här intervallet som målare lägger sig, är många. En av dessa faktorer handlar om var i Sverige som jobbet utförs. Målare i storstäder brukar ofta vara lite dyrare än dem på mindre orter.

Det här kan utnyttjas om du till exempel bor i Täby, som ligger i utkanterna av Stockholm. Istället för att anlita en målare från Stockholm, kan du istället titta på målarnas priser i Vallentuna. Avståndet till Vallentuna är ungefär lika stort som det till Stockholm – men troligtvis är det lite billigare målare där. Samma princip kan givetvis appliceras på förorter till landets alla stora städer.

Här finns en målare i Täby: www.målaretäby.nu.

24 Feb 2017