Totalentreprenad spar både tid och pengar

Ska ni bygga ut eller kanske nytt? Eller vill ni göra en totalrenovering av hela fastigheten? Alla byggprojekt kräver noggrann planering och rätt hantverkare för att de ska lyckas.

En noggrann planering innan man drar igång byggprojektet ökar chanserna för att de ska lyckas och bli som man hade tänkt sig. En köks- eller badrumsrenovering men även en totalrenovering kräver hantverkare med olika specialistkunskaper. Beroende på vad som ska göras kan det behövas elektriker, snickare, betongarbetare, murare, kakelsättare, takläggare, målare, fasadarbete, VVS-tekniker, golvläggare etc. För arbeten i våtrum måste hantverkarna dessutom vara certifierade då det är viktigt att tätskikt blir rätt. Anlitar man inte certifierade hantverkare gäller inte försäkringen om en fuktskada skulle uppstå. Det är ett tidskrävande arbete att leta efter hantverkare till de olika momenten i en renovering. I stället kan man anlita en byggfirma som erbjuder totalentreprenad och har all den expertis som behövs inom sitt företag.

En byggfirma ansvarar för alla momenten i renoveringen eller bygget

Att använda sig av totalentreprenad vid renoveringen av badrummet eller nybygget är ofta mer ekonomiskt då priset ofta blir lägre.Vid totalentreprenad är en firma ansvarig för hela projektet och man behöver bara skriva kontrakt med dem. Ska man själv anlita de olika hantverkarna blir det många kontrakt som måste skrivas och det tar dessutom tid att leta hantverkare. Med totalentreprenad undviker man också förseningar i bygget då arbetsledaren ser till att arbetet hela tiden flyter på och att rätt hantverkare kallas in för de olika momenten. Man slipper helt enkelt att vänta på hantverkare och renoveringen eller bygget blir klart snabbare.

Gör en ordentlig kontroll av totalentreprenören innan ni skriver kontrakt

Innan man väljer byggfirma till sitt projekt gör man anbudsförfrågningar till ett par olika totalentreprenörer. Fråga grannar och vänner om rekommendationer på bra byggföretag eller leta på internet. Det är viktigt att man noga beskriver det man vill ha då man tar in anbudsförfrågningar, annars kan offerterna från de olika entreprenörerna innehålla olika saker. Är man osäker kan man ta hjälp av en arkitekt eller byggtekniker för att beskriva vad man vill ha gjort. Innan man gör det slutliga valet av totalentreprenör ska man vara noga med att kontrollera företaget. Kolla så att de har F-skattsedel och gör även en kreditupplysning. Skriv sedan ett ordentligt kontrakt som innehåller alla moment och kostnader inklusive totalpris och datum för när arbetet ska vara färdigt.

6 Aug 2020