Trapphusmålning - hitta rätt företag

Dags för en trapphusmålning? Som fastighetsägare eller BRF så blir detta en viktig del av underhållet. Ett trapphus fyller en väldigt viktig funktion i en fastighet: det är det första man ser och det är i detta som man träffar sina grannar. Att miljön i trapphuset är ren, fräsch och inbjudande ökar trivseln och får e boende att anstränga sig lite extra för att hålla efter.

Dessutom: en trapphusmålning kan öka värdet på både fastigheten och - indirekt - på varje lägenhet. Det senare kan förklaras av följande: du ska sälja din bostad och du har fräschat upp den på ett påtagligt sätt där du exempelvis valt en homestylist för att inreda den på ett tilltalande vis. Men, vad är egentligen det första som möter spekulanterna? Det är själva poängen: man köper en bostad baserat på ett helhetsintryck. Hur ser det ut i trapphuset, hur ser de allmänna utrymmena ut och hur ser det ut exempelvis med trädgård, lekplatser och parkeringar? Man köper mer än bara en bostad. Därför är en trapphusmålning något som bör ligga i samtliga medlemmars intresse då en sådan bidrar till ett bättre första intryck.

En trapphusmålning är emellertid ett krävande jobb. Ställ dig i ditt trapphus och ta dig en titt på hur det ser ut. Det handlar om väldigt många konstiga vinklar, det handlar om högt i tak och det handlar om en massa små detaljer som måste täckas. Att materialet kan vara svårt att både förbereda och att måla på är ytterligare faktorer att ha med i beräkningen. Valet av målare måste, baserat på detta, ske med omsorg. Frågan är hur man hittar rätt firma? Vi tänkte gå igenom några punkter att utgå ifrån.

  • Ta in offerter. Det första steget handlar om det givna: kontakta så många målare som möjligt, låt dessa räkna på jobbet och lämna en offert. Det ger er en bra bild av priset och en möjlighet att förhandla. Rådet är att direkt stryka de dyraste målarna och samtidigt också peta bort de absolut billigaste. Det senare kan vara svårt - man vill aldrig betala mer än nödvändigt - men det finns en poäng i detta. Ett alltför lågt pris kan indikera en bristande kvalitet. En trapphusmålning tar lite tid att genomföra och går det extremt snabbt - ja, då har företaget tagit genvägar vilket leder till en bristande kvalitet.
  • Kolla referenser. Var har företaget målat tidigare? Att man har vana av trapphusmålning är väldigt viktigt. Erfarenhet och rutin gör skillnad - både sett till resultat och hållbarhet. Enklast att kontrollera detta är att kontakta tidigare kunder och gärna också besöka dessa för att se hur deras trapphus ser ut. Ju längre bakåt i tiden ni kan gå, desto bättre är det. Ni kan även be om referensbilder som ren inspiration. Finns inga referenser? Vi skulle inte tolka ett sådant svar särskilt positivt.
  • Garantier och flexibilitet. Får ni garanti på det utförda arbetet? Det är en viktig punkt att klargöra. En annan handlar om flexibilitet. Ni kommer att påverkas under tiden er trapphusmålning pågår. Det är oundvikligt. Men, ni kan även komma överens om vilka tider som passar bäst, när företaget ska börja och sluta sina arbetsdagar i syfte att påverka så lite som möjligt. Att man städar undan efter sig är även det viktigt. Det ska inte stå en massa färg i trapphuset.
10 Jan 2022