Vad är ett undertak till för?

Vilka sorters undertak finns det att välja mellan på marknaden idag? Vilka är de absolut bästa alternativen? Är det lämpligt att man sätter in ett undertak själv om man är en glad amatör?

Ett undertak förbättrar miljö och trivsel inomhus. Det gör att man till exempel slipper se råsponten eller ledningar som dras längs med taket. Annat är fläktsystem och kanaler. Ja det skulle bli en ganska tråkig byggnad med känsla av industri och nakenhet. Det bli helt enkelt mycket mer ombonat med ett undertak. Ett undertak kan även monteras direkt på ett yttertak. Det har flera funktioner att fylla. En av dem är att det kan fungera som en form av isolering, för både värme och kyla. En annan uppgift det fyller är att fungera som ljudisolering. Undertaket tillhör inte den egentliga stommen på huset. Det som kallas fastighets-stomme.

Undertakets beståndsdelar

Ett undertak består av ett så kallat bärverk. Man skulle kunna säga att det är reglar, eller ett regelverk som det så finurligt kallas, bestående av tunnare profiler. Dessa profiler bildar ett rutnät. I själva rutnätet monteras sedan undertaksplattor in. De kan bestå av olika material såsom glasull, stenull, gips eller träull. Glas- och stenull har långa fibrer som bildar en porös massa. Det gör isoleringen möjlig till både värme och ljud. Träull är långa hyvlade strimlor från träslaget gran. De är upp till 5 dm långa och allt ser mer eller mindre ut som en stor trassel-härva med garn. För att hänga upp det kompletta undertaket behövs krokar, fästanordningar och en del tillbehör.

Funktioner för undertak

Det undre taket kan verka som en plats där man lättare kan montera belysning. Det är även en bra plats att integrera en väl fungerande ventilation. Ibland är det innersta taket till för att sänka en onormalt hög takhöjd och anpassa ljudnivå och akustik till olika företeelser som utövas på platsen. Är lokalen tänkt till musik blir det på ett sätt. Är det tänkt att vara bra för dialog och föredrag kan det bli på ett annan sätt. Utseende på undertaket kan variera. De flesta beställare väljer bort produkter av gips eftersom de inte har förmåga att absorbera ljud. Andra prioriterar utseendet och finner det vara av högsta vikt att lokalen är vacker att vistas i. Det brukar vara viktigt att undvika material som drar till sig damm. Det är ju förståeligt då det kan bli lite knepigt att damma taket i tid och otid.

24 Feb 2020