Vad är TRP plåt?

TRP-plåt, eller korrugerad plåt, är en plåt som pressats på så vis att veck har uppstått i plåten. TRP-plåten är specifikt trapetskorrugerad, vilket innebär att vecken sitter ganska tätt.

Korrugerad plåt är verkligen ingen ny uppfinning. Sådan plåt har funnits sedan 1800-talet. TRP-plåt är den vanligaste formen av trapetskorrugerad plåt. Just TRP-plåten har dock inte funnits sedan 1800-talet utan är en modernare produkt som började användas under 1940-talet. Den blev väldigt populär på exempelvis ladugårdar. TRP-plåten är av betydligt bättre kvalitet än sina föregångare och har en jämn räffling över hela plåtytan. Det bidrar till stabilitet och möjligheten att göra plåten tunnare. Det är alltså ett väldigt ekonomiskt val, vilket är något som har bidragit till dess popularitet.

När används TRP-plåt?

TRP-plåten används främst i industriella sammanhang. Den kan användas som takplåt, fasadplåt och som balkongskydd. TRP-plåt kommer idag i de vanliga färgerna svart, grå och röd och är plastbelagd för bättre hållbarhet. Dock kan man säga att det inte spelar någon roll vilken färg du använder då plåten sällan ter sig särskilt snyggt på bostadshus. Därför bör den hellre användas som ett temporärt skydd i samband med exempelvis renovering. Detta trots att TRP-plåt idag är av betydligt bättre kvalitet än när dess kusiner började tillverkas i mitten på 1800-talet. De naturliga luftfickorna som skapas bakom den veckade plåten bidrar till naturlig isolering och bättre hållbarhet än en motsvarande slät plåt. Även detta har bidragit till dess popularitet i industrisammanhang och som ett temporärt skydd när det passar sig.

26 Aug 2021