Vad gör en snickare?

Hur arbetar en snickare? När behöver man anlita en snickare? Vilken utbildning behövs för att kunna bli en snickare? Läs mer här och ta reda på allt du behöver veta.

En snickare kan utföra en hel del olika arbeten. Det finns snickare inom byggbranschen och kanske är det just det man refererar till så fort man hör ordet snickare. Men ibland hör man talas om finsnickerier. Det kan vara någon som specialiserat sig på att snickra finare, smäckrare saker än hus, byggnader och stommar. Finsnickeriet hittar man ofta under kategorien hantverkare. En snickare kan till exempel tillverka möbler, fönster, dörrar, trappor, köksinredning eller som tidigare nämnts hus eller andra byggnader. Ibland blir det så dekorativt att det påminner om tavlor eller utsmyckning. Det kallas då för ornament. Man använder ett mycket tunt material av trä där det sedan skärs ut ett mönster i. Delen som blir kvar används ofta för att smycka en annan produkt i trä.

Utbildning till snickare

Snickeri och arbete med trä är oavsett inriktning en mycket gammal hantverkstradition. I byggbranschen finns det nästan alltid jobb oavsett var man bor i vårt långa land. Eftersom det alltid kommer att finnas behov av hus kommer det följaktligen alltid finnas behov av snickare. En enkel matematik. Så ju duktigare man blir på sitt hantverk desto lättare blir det att få arbete. Utbildningen kan fås på komvux eller annan utbildningsverksamhet, ibland kan det ordnas utbildning i företagets regi. En del av utbildningen innebär lärlingsarbete och en del är teoretiska ämnen. Det passar därför mycket bra för den som tycker att det är roligare att göra något praktiskt i stället för att sitta i en sal och plugga teori. Men det går lika bra att bli snickare även om man skulle älska att läsa teori.

Anlita snickare

Snickaryrket är ett hantverk som kan vara svårt att göra själv. Det går förvisso om man har mycket lång tid på sig, men vill man ha tak över huvudet snabbt är det kanske mer lönsamt att göra det man själv har specialiserat sig på och anlita proffs för att utföra just snickeriarbete. Vill man bygga ett eget hus och har anlitat en arkitekt att rita det blir ju nästa steg att ta kontakt med en snickeriföretag. Ett större eller mindre. Det beror på. Kanske vill man helst ha en duktig snickare som anser att själv är bäste dräng. Eller så hittar men några som arbetar tillsammans. Stora byggbolag brukar ha flera snickare anställda. Då behöver man inte bekymra sig om den saken. Vi rekommenderar att läsa vidare på denna hemsidan: https://www.snickaredalarna.se/

20 Mar 2020