Vad kan en målare i Uppsala göra

Det skulle vara kul att fixa till lägenheten eller huset - till och med måla om kanske. Finns det några målare i Uppsala med omnejd? Var letar man och vad kostar det att få hjälp med målning?

Vill man ha hjälp med målning av kunniga målare i Uppsala ska det inte vara några problem. Alla stora städer brukar ha många företag att välja mellan. Det finns enmansföretag och de som expanderar och är lite större. De större företagen kan ofta hjälpa till men stora renoveringar lika väl som med mindre måleriarbeten. Fönsterbågar, trapphus, väggar, kontor, nybyggnationer, ytterväggar, innerväggar, möbler och badrum. Ja, det är nog inget område som de inte behärskar. Ett enmansföretag däremot brukar ha sina begränsningar när det gäller stora nybyggen och riktigt stora renoveringsarbeten.

Vad är färg

Man kan fråga sig vad målningsfärg egentligen är. Den består faktiskt av fyra olika delar. Ett färgpigment som ger dess rätta kulör, ett bindemedel för att hålla samman de fasta partiklarna, ett lösningsmedel för att ange viskositet och sist tillsatser som har olika uppgifter. Ett färgpigment är ett slags olösligt pulver som framställts och malts ner av naturliga ämnen. Bindemedel kan vara både naturliga och syntetiska hartser som till exempel akryl, melamin, olja eller gummi. Låt oss ta ett exempel; om bindemedlet är olja kallas färgen för oljefärg och om det är akryl kallas den akrylfärg. Lösningsmedel är det som kan blanda sig med vätska eller binda en gas så att allt blir homogent, det vill säga en jämn smet av allt inblandat material. Viskositet är alltså ett mått på friktionen i den homogena vätskan, vilket är det som avgör hur tunn eller tjock en färg är. Tillsatser kan bland annat vara förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller textur-material.

Kvalité och kunskap

Det krävs att man har koll på vad man sysslar med när det gäller färg och måleri. Att man har kunskap om vad färg är för något och hur mycket det skiljer sig i konsistens och innehåll. Det känns skönt att kunna luta sig tillbaka och ha full tillit till att de målare man anlitar har koll på läget. De vet hur färger reagerar i kyla, sol, vatten och vind. De har kännedom om vilken färg som håller en bra kvalité och de har en bred kunskap om sitt hantverk. En målare kan utföra måleri och tapetsering lekande lätt till skillnad från en lekman som behöver lägga ner mycket mer möda än den erfarne målarmästaren.

2 Jul 2020