Vad kostar det att anlita en firma för golvslipning? Info om pris

En golvslipning kan göra att hemmet får sig ett riktigt lyft. Har man stora ytor med trägolv är det också något som står för en stor del av intrycket man får av huset eller lägenheten. Vissa väljer att göra sin golvslipning själva. Det här är helt klart det mest ekonomiska valet. Samtidigt krävs det också att man tar sig tiden för det, att man har energin och att man är någorlunda händig.

Gör man det själv utan erfarenhet är risken större att det går snett, än om man anlitar ett proffs för jobbet. Gör man ett stort misstag blir det garanterat dyrare än vad det hade blivit om man anlitade en firma från första början. Sedan bör man även ta hänsyn till att det tar en hel del tid – tid som kanske hade kunnat läggas ner på att arbeta istället.

I den här texten har vi tittat på ett antal slumpmässigt utvalda firmor och deras priser för en golvslipning. Inga företagsnamn kommer att nämnas, då texten helt enkelt vill ge en överblick över prisläget.

slipa golv med slipmaskin

Första firman

Första firman vi besöker har flera kostnadsexempel på sin sida. Till exempel kostar en parkettslipning som dessutom inkluderar lackbehandling 136 kronor per kvadratmeter ink. moms och efter rot-avdrag. Något som har en avgörande roll i priserna här är vilket lack som används. Ett annat prisexempel visar hur en parkettslipning med en annan typ av lackbehandling är lite dyrare (162 kr per kvm, ink moms efter ROT).

Det billigare paketet innefattar en 1-komponentslack, medan det används ”extra matt lack” i det lite dyrare paketet. Den sistnämnda beskrivs som en slittålig lack som ger golvet ett oljat utseende.

Det dyraste paketet består av golvslipning av furugolv och pigmentering. Det här kostar 317 kronor per kvadratmeter, ink. moms och efter rot-avdrag. Det här är nästan dubbelt så dyrt som det billigaste tjänstepaketet.

Den andra firman

Den andra firman vi tittar på säger själva att de erbjuder ”svårslagna” priser. Den här firman är verksam i Stockholm, där priserna ofta kan vara lite dyrare. Jämfört med den första firman är det just det – lite dyrare. Här kostar en parkettslipning och lackbehandling 200 kronor per kvadratmeter. Det här kan jämföras med 162 kronor per kvadratmeter, som den första firman erbjuder.

Dock står det inte här vilken lack som den här firman använder. Huruvida det är en 1-komponentslack eller finare matt lack kan göra stor skillnad för hur golvet ser ut efter att jobbet är klart. Vi kan spekulera i att priserna kan skilja sig lite åt beroende på stad. Det behövs givetvis tittas på fler firmor för att dra den slutsatsen, men det mönstret finns genom många branscher, att det är lite dyrare i storstäderna.

2 May 2017