Vad man ska tänka på innan byggnation i hemmet

Vad är skillnaden på nybyggnation och renovering av en fastighet? Vad kan man göra själv och vad behöver man ta hjälp med när det gäller byggnation? Vad ska man tänka på om man anlitar någon?

En byggnation är alltid en förändring, antingen det är en nybyggnation eller en renovering. Och eftersom det oftast är en förändring som är bestående över lång tid, och kanske också kostar en större summa pengar, så är det viktigt att man noga tänker igenom det man ska göra i förväg. Om det är en nybyggnation så kan man besöka andra likadana hus för att se hur det känns och om det kan passa. Är det däremot en tillbyggnad så kan man mäta ut och placera in möbler, till exempel, för att se om det kommer fungera och vara i rätt storlek. Ta även hänsyn till väderstreck med mera, när storlek och placering av fönster ska planeras. Vid alla typer av byggnationer kan man även göra en moodboard med färger, material och inspirationsbilder för att utröna hur man vill att det ska se ut.

Nytt eller renoverat

Skillnaden mellan nybyggnation och renovering är inte alltid så stor. Vid en renovering måste ett förarbete göras som ibland innebär en rivning och ny uppbyggnad. Men vid en nybyggnation krävs att allt görs från grunden så det kan ofta ta ungefär lika lång tid att utföra. Är det ett mycket gammalt hus, eller om det är i mycket dåligt skick, så kan det till och med vara bättre att riva huset och bygga ett nytt från grunden. Det gäller även ifall det befintliga huset är för litet eller fel placerat på tomten.

Att anlita hjälp

Man kan göra det mesta själv vid både en nybyggnation, tillbyggnation och en renovering. Men det är viktigt att man följer branschstandarden och att man tar in hjälp vid de moment då det krävs en auktoriserad hantverkare. Det gäller exempelvis vid vissa el-installationer. Våtrum ska också utföras helt korrekt och där kan det vara enklare att anlita någon kunnig. Vem man än anlitar är det viktigt att de kan visa upp en auktorisering inom sitt område och att de även kan visa upp korrekta papper från skatteverket. Att snåla in och anlita någon svart kan bli en dyr affär i längden om något går fel, eller om det blir olika åsikter angående kostnaderna för byggnationen.

1 Jul 2020