Vågar du anlita ett byggföretag i Stockholm?

Det finns ett stort problem i byggbranschen och det stavas fuskjobb. Hade du för några år sedan frågat om det stora problemet inom branschen så hade svaret varit svartjobb och svarta pengar; den problematiken har dock nästan helt försvunnit i och med att man införde rot-avdraget. Att man gjorde det möjligt för privatpersoner att dra av en del av beloppet – då 50% nu 30% - på sin deklaration gjorde att vare sig byggföretag eller kunderna såg någon vinning i att dra nytta av varandra genom svarta pengar.

Bra så – men vad hände och vad skapade problemen med fuskjobb? Jo, det har i det stora handlat om en överhettning. Fler privatpersoner såg sig ha råd med att anlita professionell hjälp och därmed så startade också fler byggföretag. Problemet med detta är att många av dessa byggföretag inte hade – och fortfarande har – en aning om vad man gjorde. Man tog på sig jobb utan att ha kunskapen att utföra dem och där befinner vi oss alltså nu: problemen med fuskjobb är stort och det kommer tyvärr att visa sig även i framtiden. I synnerhet gäller detta den största staden i Sverige – Stockholm – där man säkerligen i framtiden kommer att upptäcka extremt många fuskjobb.

Menas här: i de flesta fall så upptäcks inte ett sådant direkt – du kan alltså anlita ett byggföretag i Stockholm, låta detta utföra en renovering hos dig och först efter några år upptäcka fuskjobbet; detta genom ett läckande tak, genom en vattenskada eller genom att någonting, helt enkelt, rasar ihop. Och; vad händer då? Troligt är att detta oseriösa byggföretag i Stockholm inte längre är särskilt benägna att göra rätt för sig och åtgärda felet.

Tyvärr så är det ganska svårt att komma till bukt med den här problematiken och det enda vi egentligen kan rekommendera dig som kund är att du är på tå. Det vill säga – det är till mångt och mycket ditt eget ansvar att se till att anlita rätt byggföretag i Stockholm. Det behöver dock – tack och lov – inte vara så svårt. Vi tänkte ge några enkla tips kring hur du ska agera för att hitta en seriös aktör.

  • Du tar in fler offerter. Kontakta några byggföretag i Stockholm och begär in offerter kring det projekt du vill anlita dem för. Här kommer du att få några priser som skiljer sig från varandra – ibland ganska rejält – och vårt råd är att du tar bort det dyraste byggföretaget. Och även det billigaste. Troligt är nämligen att det senare bara vill locka till sig kunder.
  • Referenser: Ett byggföretag kan tala vitt och brett om sin enorma kompetens, sina billiga priser och den inneboende kunskapen hos de anställda. Till syvende och sist så avgörs ändå ett företags kompetens av en enda sak: hur tidigare kunder upplevt de utföra jobben. Du ska alltså begära nummer till kunder och höra deras åsikt om det byggföretag du står inför att anlita. Ring så många som möjligt. Finns det inga referenser så tycker vi att du ska söka dig vidare – du vågar, helt enkelt, inte chansa.
  • Betala aldrig i förskott. Det enklaste sättet att lura någon är att få pengar direkt i näven. Tyvärr så går många privatpersoner på denna bluff. I ert avtal så ska det vara klart och tydligt skrivet att du betalar den dag då arbetet är utfört. Skulle det komma eventuella kostnader längs vägen – ja, då ska dessa kunna motiveras på ett väldigt, väldigt övertygande sätt. Undvik förskottsbetalning!
13 Oct 2017