Välj ett mer genuint golv

Det spelar ingen roll om du investerar i ett dyrt, massivt golv av ek eller om du lägger in en plastmatta -- båda dessa golv kommer att drabbas av ett naturligt slitage. Detta i form av tyngd från möbler, skrap från stolar, tappade föremål, smuts, vatten, fläckar, dina egna fötter och tyngd och så vidare. Ett golv nöts ut som en följd av att vi dagligen använder det.

Därmed dock inte sagt att det inte finns någon skillnad mellan ett massivt golv i ek och en plastmatta i övrigt. Så är definitivt inte fallet. Det ena är betydligt vackrare och har en förmåga att addera det där lilla extra som kan ge ett helt rum ett tydligt lyft. Och: det golvet går också att rädda om det nöts ut; något som ger det en avsevärt mycket längre livslängd. Vi talar naturligtvis inte om plastmattan utan om det massiva ekgolvet.

Ett massivt golv i ek går att rädda

Det är den tydligaste skillnaden och det bästa rådet vi kan ge till någon som står inför att lägga in ett nytt golv. Välj ett golv som går att reparera och ge längre livslängd. Något som kostar mer pengar att köpa in, men som i det långa loppet kommer att vara en investering - både sett till den ökade livskvaliteten och sett ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

Sköter du ett massivt ekgolv så håller det i en mansålder - köper du en plastmatta så kommer den att hålla i kanske tio år; och den kommer endast att gå att rädda genom att exempelvis bona den.

Golvslipning är lösningen

Där finns ett värde som man bör räkna in i valet av golv. Det som kostar mest initialt brukar vara det som lönar sig i längden. Hur räddar man då ett slitet och nött trägolv; om du har en parkett i din lägenhet i Stockholm som dels är skadad av olika tappade föremål och dels också totalt tappat sin lyster och glans?

Jo, du genomför en golvslipning och skalar genom denna bort det yttersta lagret - det som alltså är skadat. En golvslipning är den mest effektiva metoden att få fräscht golv igen. I många fall - som med ditt parkettgolv i Stockholm - så kan en golvslipning faktiskt vara att föredra framför ett nytt golv.

Detta förklaras av att trä är ett levande material vars unika egenskaper - rent av själ - kommer fram först efter några år då golvet satt sig. En golvslipning låter ådringar och andra unika detaljer vara kvar; det ger i sin tur ett helt unikt golv.

Anlita proffs för din golvslipning och använd Rot

Det fina med en golvslipning är att det inte kostar några större pengar - även om du väljer att ta professionell hjälp för projektet (vilket du definitivt ska överväga). Idag kan du använda ditt rot-avdrag även för att få dina golv professionellt slipade; det ger dig - rent konkret - en skatterabatt på 30% av den totala arbetskostnaden.

Taket för rot-avdraget ligger på 50.000 kronor/ år och det går att använda över hela Sverige.

Läs mer om golvslipning på http://www.golvslipningstockholm.biz.

30 Oct 2018