Varför man använder en sopmaskin

När man rengör stora ytor så kan man behöva en maskin som gör jobbet. Men vilka sopmaskiner finns det och varför väljer man att använda en sopmaskin istället för att använda handkraft?

Genom åren har städning effektiviserats avsevärt och idag har städare blivit ett yrke där det inte bara krävs att man har rätt blick och handlag för rengöring, utan även att man har utbildning och kunskap gällande de olika städmaskiner som ofta används. Att använda en städmaskin istället för att städa manuellt har en mängd olika fördelar. Förutom att det sparar på personalens ryggar så är det svårt att sopa för hand utan att det dammar och därmed sprider smutsen till fler ytor än de var på till en början. En sopmaskin är inte egentligen en dammsugare men den lassar i sig damm och skräp istället för att dra runt det och sprida dammet i luften.

Olika slags sopmaskiner

Säger man sopmaskiner så tänker man ofta på de stora maskinerna som föraren sitter på. Men det finns även sopmaskiner som är så pass små att de kommer in genom vanliga dörrar och kan komma åt i nästan alla skrymslen och vrår lika bra som en sopborste. De små sopmaskinerna kan man köra med handkraft eller så har de laddningsbara batterier och laddas genom en sladd i ett vanligt uttag. Stora sopmaskiner kan också drivas med batteri, men kan även drivas med gasol eller diesel. Och dessa finns ända upp till storleken av en eldriven lastbil, som används när man städar gator.

Vem använder städmaskinen

De stora maskinerna som sopar gator ägs normalt av exempelvis kommunen men när det kommer till de mindre varianterna så finns det flera olika lösningar. Om man sällan använder en sopmaskin så kan man tillfälligt hyra in såväl maskinen som föraren. Det kan gälla att man vill städa i ett parkeringshus eller lager till exempel. Och ju mindre maskinerna blir desto vanligare är det att man istället äger maskinen själv eller hyr in maskinen och tjänsten via städbolaget. Större lokaler som sjukhus, stora kontor och industrier eller köpcentrum, har egna rum där man förvarar sopmaskinerna och alla tillbehör som de behöver. Tillbehören är först och främst de borstar eller dukar, som används mot golvet. En del maskiner kan även både sopa och tvätta golven eller med rätt tillbehör användas på mycket nedsmutsade golv med större skräp som ska samlas upp. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.sopmaskin.nu/

15 Apr 2020