Vikten av god ventilation

Problem med fukt och början till mögel är väldigt vanligt i våra moderna och egentligen alldeles för täta moderna hus. Det är ett modernt problem som inte fanns tidigare eftersom de gamla husen var otäta och hade ständigt drag. Att alla frös är en annan historia.

Moderna dörrar, fönster och väggar släpper helt enkelt inte in någon luft alls. Vårt moderna sätt att leva med mycket duschande, hushållsmaskiner och tvättmaskiner gör att det ställs skyhöga krav på ventilationen. Till och med vår utandningsluft ställer till det. 

Detta ställer stora krav på en god och fungerande ventilation, oavsett det är en bostad eller företagslokal. 

Varför behövs ventilation?

Det finns en mängd olika tekniker när det gäller ventilation som alla har samma uppgift, nämligen att förhindra att luften står stilla, och då istället ventilera bort fukten. Annars utvecklas kondens på till fönster och kallvattensledningar, som sedan kan spridas till väggar och möbler innan det blir mögel. 

En bra ventilation tar även bort lukter som till exempel matos och vissa gaser från byggnadsmaterial. När lufttillströmningen är korrekt finns ingen risk för problem med fukt och luften är ren och fräsch. 

Dålig luftcirkulation är en stor anledning till ökningen av många allergier. Många påverkas negativt dålig eller bristfällig lufttillförsel. Det kan vara andningssvårigheter, kliande ögon eller koncentrationssvårigheter.

Självfallet är det extra viktigt i våra sovrum där vi tillbringar många timmar varje dygn. 

Hur kan jag själv undersöka ventilationen?

Det finns många anledningar till att ventilationen upphört att fungera som det ska. Oftast är det brister vid injusteringen, bristfälligt underhåll eller ändrade förhållanden till exempel efter att huset har tätats. Det finns några enkla knep att ta till om du misstänker problem. 

Ett sätt är att hålla upp ett hushållspapper mot en ventil, och om det inte sugs fast eller blåser iväg, beroende på om det är till- eller frånluft. Känner du matos i andra rum än i köket så är något fel. 

I badrummet ska du kontrollera att kondensen försvinner efter högst 30 minuter efter duscning. Det ska heller inte finnas kondens på insidan på fönstren i bostaden. Du ska inte känna röklukt där ingen rökt om du bor i lägenhet. Att det hörs ett visslande ljud i brevlådan på ytterdörren är ett annat tecken på att det inte står rätt till. 

Befarar du att ditt ventilationssystem inte fungerar som det ska, så skadu ta hjälp av ett erfaret och kunnigt ventilationsföretag som hjälper dig att felsöka och föreslå åtgärder.

5 Mar 2019