Viktigt med rätt ledarskap vid byggen

Att välja rätt företag inför en byggnation är inte helt lätt. Å ena sidan så vill man ha ett högkvalitativt jobb utfört och å andra sidan så vill man betala så lite pengar som det bara är möjligt. Två önskemål som av hävd sällan kommer gående hand i hand utan där devisen om att man får det man betalar för brukar gälla. Väljer du det billigaste byggföretaget du hittar - ja, då är det också troligt att du inte får den kvalitet du förväntar dig.

Här ska vi direkt säga att Rot-avdraget gjort en stor skillnad. Att du som privatperson kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för en byggnation - med ett tak, per år, på 50.000 kronor - gör en stor skillnad och det gör att du kan gå upp en prisnivå. Rot-avdraget gäller arbetskostnaden. Andra kostnader såsom material, restid för företaget och kostnad för verktyg och utrustning täcks inte.

Det gör att det krävs att företaget du anlitar har en stabil organisation som gör att de kan hålla den tidsplan ni kommit överens om; om så inte sker så sticker kostnaden lätt iväg.

Har arbetsledaren genomfört en ledarskapsutbildning?

Ett bra sätt att ta reda på detta är att se vilken person som ska agera arbetsledare och se hur dennes ledarskap ser ut. Arbetare är sällan bättre än den som håller i taktpinnen och vid ett bygge blir detta extra tydligt.

En dålig ledare organiserar arbetet sämre. Det kan innebära att en elektriker kommer innan allt är förberett, att en plattsättare kommer innan rörmokaren är färdig och att olika material saknas och måste beställas om. Det kan även handla om att arbetslaget saknar respekt för sin arbetsledare; något som gör att man arbetar i sin gene tak och att man heller inte bryr sig nämnvärt om vad deras överordnade gapar om.

En fråga du kan ställa gäller ledarskapsutbildning då vikten av en relevant sådan inte ska underskattas. Många förknippar en ledarskapsutbildning med andra branscher och gärna inom den ekonomiska sektorn. faktum är dock att alla som agerar i en tydlig chef- eller ledarroll har ett behov av att ha deltagit i en ledarskapsutbildning - oavsett om det handlar om ett byggföretag som ska hjälpa dig med att bygga ett nytt hus i Stockholm eller om ett företag inom Försäkringsbranschen.

En ledarskapsutbildning ger fullfjädrade chefer

En ledarskapsutbildning lär nämligen ut hur man hanterar stress, hur man möter sina anställda, hur olika personligheter ska hanteras samt hur både, så att säga, piska och morot kan plockas fram beroende på situation.

En del vill peka på att man föds som ledare. Det stämmer till viss del, men en ledarskapsutbildning är det som slipar till alla hörn och skapar en fullfjädrad sådan. En ledare som du som kund tjänar på och som du ska hålla utkik efter då det är dags att anlita en byggfirma i Stockholm.

14 May 2018